Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

Някои въпроси и отговори за мануалната медицина

Някои въпроси и отговори за мануалната медицина

Някои въпроси и отговори за мануалната медицина

Публикувано от Д-р Каразапрянов на 10.12.2015, Мануална медицина

Въпрос 1:  Какви специалисти могат да практикуват мануална медицина? -        Мануалната  медицина е древна колкото света. Особено научно развитие има в последните 40 години. В България има няколко десетки специалисти, обединени в две дружества – на невролози и на физиотерапевти.

Въпрос 2: Как взаимно си влияят неврологията и мануалната медицина? -        Двете медицински специалности взаимно се допълват. Неврологът е почти безпомощен само с неврологичното чукче и рецептите. Неврологията дава научното мислене, а мануалната терапия дава конкретния безкръвнохирургически изход от ситуацията.

Въпрос 3 Какви умения трябва да има един лекар, практикуващ мануална медицина и какво е отношението Ви към незаконно практикуващите рехабилитатори, „чекръкчии” и специалисти по физкултура, завършили Национална спортна академия?
-        Мануалният терапевт трябва да може клинически да прецени показанията и противопоказанията за извършването на дадена процедура. Той трябва добре да се справя с рентгеновата и лабораторна диагностика. Специалистът по мануална медицина трябва да има широка медицинска обща култура и клинично мислене, а не само сръчност в ръцете. В старите страни – членки на Европейския съюз има ясни правила – мануална медицина се практикува само от лекари – специалисти по неврология, физиотерапия и ортопедия, успешно положили изпит на университетско ниво. В България няма никакъв контрол и практикуват  хора с доста оскъдно медицинско образование.

Въпрос 4: Може би това е алтернативна медицина?              
-        Алтернативна медицина? Абсурд! Мануалната медицина е известна още от времето на Хипократ. Гален е практикувал мануална терапия, лекувайки гладиаторите в Рим. Д-р Амброаз Паре е практикувал мануална терапия. Съвременната лекарствена терапия е от 35-40 години. Мануалната терапия е с хилядолетна история. Коя според Вас е алтернативната медицина? Мануалната медицина е само още една перла в короната на комплексния подход към болния човек. Тя умело се съчетава с медикаменти, акупресура, акупунктура, физиотерапия и балнеотерапия.

Въпрос 5: При какви случаи е най-ефективна мануалната медицина? -        Мануалната терапия е особено ефективна при повечето болкови синдроми, засягащи опорнодвигателния апарат – дископатии на шийно, гръдно и поясно ниво. Особено приложение има и при болки, наподобяващи псевдобъбречни кризи, псевдостенокардии /болки зад гръдната кост и плешките/, болки ниско долу в корема и слабините, при които хирурзи и гинеколози отхвърлят варианти за хирургични интервенции. Има стотици обратни примери – след хирургични операции в горепосочените области, болките продължават да тормозят пациентите, защото причината е в гръбначния стълб.

Въпрос 6: Има ли рискове от продължителната употреба на обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни лекарства?   -   Продължителната употреба интоксикира организма. Често се появяват стомашночревни оплаквания – болки в горната част на корема, усещане за киселини по хранопровода, чревни кръвоизливи. Когато не се действа върху причината, а се третира следствието, не може да има качествено лечение.

Въпрос 7:  Кога се оперират дисковите хернии?
    -    Неврохирургическата интервенция е неизбежна при нетърпими болки в гръбнака с разпространение по горни или долни крайници, съчетани с парализа на същите и незадържане на урина и изпражнения. Това се случва при  особено големи дискови хернии.

Въпрос 8: Противопоказания за мануалната медицина?      -     Противопоказанията са: злокачествени тумори, болкови синдроми в хода на остри инфекциозни заболявания, пълна неподвижност на ставите на гръбнака /болест на Бехтерев/ и на ставите на крайниците, тежка сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, остри инфаркти на миокарда и инсулти…

Въпрос 9: Вреди ли мануалната медицина при пациенти с дискови хернии?     -     Мануалните техники са разнообразни – релаксация, мобилизация и манипулация. Първите две са абсолютно безопасни при пациенти с дискове хернии. В патологията на гръбначния стълб има разнообразни и често комбинирани увреди. Освен херниите, често има размествания на междупрешленни стави в съседство. Много важно в мануалната диагностика е точното откриване на т.н. псевдорадикулерен синдром, който наподобява клиничната картина на дисковете хернии. Има много пациенти, които имат доказани в миналото дискове хернии, но не винаги в по-късните болкови епизоди има съвпадение между нивото на увреда от дисковата херния и рецидивиращите болки в по-късно време. Нужна е прецизна мануална диагностика и неврологичен статус. Изобщо ситуацията е доста по-сложна, отколкото изглежда. Лекарското изкуство включва преценката на кое ниво да се действа с релаксация, мобилизация или манипулация. Обръщам специално внимание на „шиповете”. Шиповете са обективна реалност. Те са следствие, а не причина. Образуването на шипове е защитна реакция на организма, вследствие на хроничната болка. Както мазолите по стъпалата не правят обувките тесни, а тесните обувки образуват мазоли, така и шиповете се появяват с цел обездвижване на двигателните сегменти.

Въпрос 10: Каква е връзката между перфекционизма, непрекъснатия стрес, гневът, раздразнението и болките в гърба и кръста?    -    Това е теорията на д-р Джон Сарно/1991г/, който въвежда понятието „синдром на породения от напрежение миозит”. Хора, желаейки да бъдат перфекционисти у дома и на работното място, но не можейки да го постигнат, често страдат от болки в гърба и кръста. Собственият им мозък на подсъзнателно ниво им изпраща болки в посочените области, с цел да ги предпази. Това е симптома на „бушона”, който им отвлича вниманието от ежедневните гневни и тревожни емоции. Както е видно, болката има физически и психически аспект. Често пъти в практиката се налага разясняването на проблема.

Въпрос 11: Какви са препоръките ви за здрав опорно-двигателен апарат?    -    Преодоляването на земната гравитация и недостатъчното количество вода в междупрешленните дискове и стави, е основната причина за болките във врата, гърба и кръста. Същото се отнася за ставите на крайниците. Обездвижването на мускулите на тялото в епохата на автомобилите и компютрите е бич за съвременното човечество. За това редовната консумация на вода /около 30 мл. на кг тегло за 24 часа/, осигурява достатъчна хидратация на дисковете и ставите. Особено вредно е кафето, защото кофеинът е мощен диуретик и човек губи повече вода чрез урината,  отколкото е изпил  през устата. Нужни са редовни занимания с разтягащи гръбнака упражнения, които са пряко насочени да поддържат мускулите в тонус. Препоръчвам ежедневни 20 минутни занимания с йога, каланетика или пилатес. Разчитам на комплексния подход към болния и неговите проблеми.