Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

Дорзалгия (болка високо в гърба)

Дорзалгия (болка високо в гърба)

Дорзалгия (болка високо в гърба)

Публикувано от Д-р Каразапрянов на 09.06.2016, Мануална медицина

Болките в горната част на гърба са често проявен симптом в голяма част от човешката популация. Пациентите споделят, че имат болки между лопатките. Тези болки често са придружени от сутрешна скованост, която след 10-15 минутно раздвижване „изчезва”.

Междулопатъчният  болков синдром се развива при поражения на нервни коренчета С5-С8 в шийната област. При голяма част от болните се извършват фасови рентгенографии, които установяват артроза на костовертебралните и костотрансверзалните стави (ставите, свързващи ребрата и прешлените, обозначени на рисунката горе). Рентгеновата находка насочва мисленето на доста специалисти към гръдната остеохондроза (дегенерация на междупрешленните дискове, за повече информация - http://www.manualna-terapia.net/blog/2016/proizhod-i-lechenie-na-bolkite-v-grabnaka.html ), като основната причина за междулопатъчния болков синдром. 

Аз считам това за неправилно, защото отдавна е известно, че ставната дисфункция винаги изпреварва дегенеративно – дистрофичните изменения между ребрата и прешлените. Причинно-следствената връзка се развива по линията ставна дисфункция- остеохондроза или казано по-просто - болката е причина за шиповете, а не обратното. Пораженията най-често са смесени. Засягат се нервни коренчета на шийно и гръдно ниво. Болковите импулси често обхващат горни крайници, сърдечната област, коремната област. Поради тази причина се търсят консултации с лекари – кардиолози, пулмолози, гастроентеролози. Голяма част от пациентите споделят, че заболяването им е започнало с усещане за тежест между лопатките. След това за няколко седмици и месеци болките се усилват и стават парещи, пронизващи, увеличаващи се при статични и динамични натоварвания, по време на на нощния сън, емоционално пренапрежение. Чест симптом е субективното усещане за „железни клещи”, които са стегнали горната част на гърба. При обективното изследване се преценява каква е подвижността на шийни и гръдни сегменти. Определя се състоянието на ставния апарат на шийно и гръдно ниво. Изследва се тонусът на трепецовидните , ромбоидните и широките гръбни мускули и техните залавни места. Специално внимание се отделя на състоянието на костотрансверзалните и костовертебралните стави.
 

Диференциалната диагноза включва доста и различни болести- сърдечно-съдови, белодробни, инфекциозни. Използва се лабораторна и образна диагностика. Много често пациентите идват при мануалния терапевт с доста проведени предварително изследвания, които са интерпретирани най-малко от личния лекар и които изследвания удостоверяват, че пациентът е „здрав”, но има болки.
 Лечението включва мануална терапия на шийно и гръдно ниво. Задължително трябва да се изготви план за кратка авторехабилитация с най-подходящите за всеки човек упражнения, които да не са по-дълги от 10-20 минути. Отлично въздействие има лазерната акупунктура с инфрачервен лазер. Препоръчвам поне 1 път годишно да се посещават балнеоложки  курорти. Уместно е да се извършват мануални манипулации с профилактичен порядък 2-3 пъти в годината. Прогнозата при случаи, при които не са настъпили тежки дегенеративни изменения, е отлична и комбинираната мануална терапия и лазерна терапия дават отлични резултати.