Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

Гръбнакът през лятото

Гръбнакът през лятото

Гръбнакът през лятото

Публикувано от Д-р Каразапрянов на 15.07.2016, Мануална медицина

Традиционно лятото е сезонът на годишните отпуски. Повишава се двигателната активност - плуване, бягане, туризъм, каране на велосипед. Популярни са и колективните спортове - волейбол и футбол в техните традиционни и плажни варианти. Но през лятото опорнодвигателният апарат е подложен на сериозни и доста стресови натоварвания, което може да доведе до неприятни проблеми.  

Най-чести оплаквания


Най-типичните симптоми, споделени от пациентите през лятото, са болки и ограничени движения в опорнодвигателния апарат (т.нар. схващания). Най-засегнати са вратът, гърбът, кръстът и крайниците. Освен засилената двигателна активност - спортна и трудова, голямо значение има и охлаждането на тялото при плуване в реки, язовири и морета. Масовото ползване на климатични инсталации за охлаждане също провокира болкови синдроми. Това твърдят голяма част от пациентите. Според моите наблюдения най-засегнати са вратът и гърбът, може би защото те първи влизат в контакт със студените струи въздух. Но за да изготвим правилен лечебен план, трябва да проумеем какви процеси протичат в тялото.

Какво се случва с гръбнака? 


Припомням  на читателите, че земната гравитация е основната причина за болките и деформациите на гръбначния стълб. Изправеният човешки гръбнак средно 16 часа на денонощие се „бори” срещу земното притегляне. Натискът е вертикален.Страдат междупрешленните дискове и стави. Тенденцията е дисковете да се „сплескват”, а междупрешленните стави да се приплъзват надолу. Огромна роля има понижената двигателна активност на съвременния човек в епохата на автомобилите, компютрите и всякакви технически улеснения в нашето ежедневие. Цели мускулни групи по гръбнака и корема атрофират. И докато летният спорт при нетренираните хора води често до мускулна „треска”, травми на мускули и сухожилия, то болките, провокирани от климатици и престой на течение, показват къде нещо не е наред. Това са участъци в гръбнака, които редовно в годините създават болкови усещания, поради хроничен болестен процес. Понякога този процес (например ставна дисфункция) остава скрит дълго време и се проявява за пръв път след стоене на течение или на студената въздушна струя от климатика. Чрез прякото излагане на тези въздушни потоци, симптомите се обострят, задействат се сегментните рефлексни дъги и пациентите се обездвижват от болка. Но това се случва на места, където предварително вече има патологични промени в междупрешленните дискове и дисфункция на междупрешленните стави.  Подобно нещо се забелязва и в стоматологичните кабинети. Не студената вода и сладкото от смокини причиняват болка в определен зъб, а напредналият болестен процес в същия зъб води до болка при контакт със сладкото и студената вода. 

Лечение

Лечебният алгоритъм на болките в гръбнака трябва да разчита на комплексния подход към болния. Като лекари не трябва да се стремим да лекуваме „дископатията” на г-н Иванов, а самия г-н Иванов, защото в доста случаи болката се дължи не само на на механични причини, но и на психични. Когато сме сигурни, че са налице ставни дисфункции, използваме мануална медицина, лазерна пунктура, авторехабилитация с индивидуално подбрани ежедневни упражнения. От профилактична гледна точка е важно да се избягва прякото излагане на студения въздушен поток. Разликата в температурата извън и вътре в помещението (или автомобила) не бива да бъде повече от 10 градуса по Целзий.   През летните горещини трябва да се избягва пиенето на много студени напитки. Желателно е да се консумира най-малко по 30 мл. вода на килограм телесна маса за денонощие.

Препоръчвам целогодишно занимание с упражнения с умерена интензивност (по 15-30 мин всеки ден). Най – универсални за гръбнака са йога и пилатес ежедневно, а когато човек иска да натовари сърдечно-съдовата си система, може да добави бягане, плуване, колоездене  и туризъм, но най-оптимално 3 пъти седмично. Това е едивственият начин да поддържаме целогодишно добра спортна форма – тонус на всички мускули и вентилирани бели дробове. А секрецията в кръвта на ендорфини , ни дава добро настроение и самочувствие.