Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

Вертеброгенно главоболие

Вертеброгенно главоболие

Вертеброгенно главоболие

Публикувано от Д-р Каразапрянов на 04.05.2016, Мануална медицина

Главоболието е чест симптом при голяма част от човешката популация. Познати са различни видове главоболия- тензионно , кластърно, мигренозно, при високо кръвно налягане, при температурни състояния, злоупотреба с алкохол. Главоболие има след травми и контузии на черепа, при дефекти в зрението, хистерии и страхови неврози, при мозъчни тумори и абстиненция (алкохолици и наркомани). Диференциалната диагноза е доста трудна особено когато се отнася за повече от един вид главоболие.

Насочвам вниманието на читателите на сайта към т.нар. вертеброгенно  (
vertebra (лат)-прешлен) главоболие. Нарича се още и цервикално (cervix (лат)- шия). То е последица от морфологични и функционални ставни увреди във високата шийна област на гръбначния стълб. Засегнати са най-често междупрешленните стави на първи, втори и трети шиен прешлен (С1-С2-С3).
Пациентите най-често се оплакват от болки и скованост във врата – трудно обръщат главата си встрани. Влошаването на тези симптоми е сутрин след събуждане, при хладно и влажно време и физически усилия. „Вината”  се търси в неудобната възглавница, стоеж на течение или обдухване от климатик. Постепенно болките се пренасят към главата, най-често едностранно и винаги  локализацията  (лява и дясна), съвпада с болката във врата. Често болката обхваща съответната плешка, рамо и горен крайник. Това се случва , когато ставните дисфункции засегнат и по-долните шийни прешлени (С3-С4;С5-С6;С7-С8).

Може би ще бъде интересно за широката публика да узнае, че кожната територия, разположена в окосмената част на главата, непосредствено до срединната линия, се инервира от С3 спинален нерв. До нея се простира зоната на С2 спинален нерв. Това са техните rr.dorsales – гръбни разклонения. Кожната зона зад ухото и над него се инервира от rr.ventrales на С2 и С3 (предни разклонения). Кожата в областта на долночелюстния ъгъл - от С2. Кожата на веждите е инервирана от V-ти черепномозъчен нерв, но е налице и смесена инервация, произхождаща от C1 и C2 сегменти. С това се обяснява симптома „болезнена  оточна вежда” при някои типове главоболия. Затова при ставни дисфункции в първите три шийни прешлена е възможно на принципа на отразена болка, пациентът да се оплаква от болки в гореописаните зони (тила, челюстта, веждата, оцветени на снимката горе). При ставни дисфункции в областта на С1-С2 сегмент, често са болезнено контрахирани мускули в предна шийна област – musculus sternocleidomastoideus.

Целенасоченото изследване на болните включва сегментарно мануално изследване. Търсят се болезнени и уплътнени точки и зони  в областта на шийния гръбнак, главата , плешката и горния крайник. Изследването на подвижността в шийния гръбнак е задължително, а чрез натиск и опипване се откриват болезнени, оточни и чувствителни междупрешленни стави и кожни зони по лицето, главата и врата.
  Комплексното лечение включва мануална терапия, медикаменти, лазерна пунктура, лечебна физкултура и балнеотерапия. Ако главоболието действително е с цервикогенен (от шията) произход, то резултатите от такъв лечебен подход най-често са отлични.