Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

БОЛКИ В ГЪРДИТЕ И ГЪРБА ПРИ COVID-19

БОЛКИ В ГЪРДИТЕ И ГЪРБА ПРИ COVID-19

БОЛКИ В ГЪРДИТЕ И ГЪРБА ПРИ COVID-19

Публикувано от д-р Каразапрянов на 17.01.2021, Профилактика и рехабилитация

COVID-19 уврежда белодробната тъкан, плеврата и перикарда, особено при тежко протичащи форми. Пациентите имат силна кашлица. В хода на заболяването и във възстановителния период често се проявяват болки в гърдите, гърба и горните крайници. Освен възпалението на серозните обвивки – плевра и перикард, има и друг генезис на болката. Симптомът кашлица предизвиква микротравматизация на междупрешлените стави и на ставите, свързващи ребрата и гръбнака. Ставните капсули са богато инервирани. Там се намират рецепторите за болка (ноцицептори). От тях започва сегментната рефлексна дъга. Резултатът е болка и мускулен спазъм. Болните щадят съответната белодробна половина при вдишване на въздух. Обездвижването на пациентите в болничното легло или в домашни условия, задълбочава проблемите. Към това се добавя депресията и страх от сърдечни болести. Освен травмирането на ставите в гръдния кош при кашлица, има и друга причина за ставните дисфункции на това ниво. Сетивността от вътрешните органи (висцерална сетивност), която има общ ход със соматичната сетивност, провежда болки от вътрешните органи, които се проектират върху кожата. Тези болки се наричат „отразени“. В медицинската наука са известни като зони на Хед. 

ОБОБЩЕНИЕ: Ставните дисфункции при увреда на бели дробове, плевра и перикард имат двойнствена генеза – от една страна е травматичния момент породен от силната кашлица, а от друга страна заболелият орган изпраща нервни импулси чрез симпатиковия дял на автономната нервна система. В първия случай болката е вертеброгенна – произхожда от междупрешленните стави и ставите на ребрата и гръбнака. Тя се нарича „ирадиираща“ болка. А във втория случай тя е „отразена“ болка в зоните на Хед. Резултатът е сходен. Появяват се ставни дисфункции, причиняващи болки, мускулен спазъм, а при закъсняло лечение – атрофични и дегенеративни изменения на гръбнака – остеохондроза и остеофитоза 
(шипове). При пациенти с отдавна настъпили ставнодегенеративни промени, състоянието още повече се влошава.
Трябва да се ползва комплексния подход за лечение на такива пациенти. Изчаква се тестовете за COVID-19 да се нормализират и да са негативни. Чудесно въздействие има мануалната терапия на гръдните сегменти на гръбначния стълб. Освен редукцията на болката, пациентите споделят, че дишат по-леко и като, че ли някакъв „товар“ се смъква от тях. Те трябва да бъдат обучавани в дълбокото диафрагмално дишане и лечебна физкултура, в рамките на 20 минути дневно. При преценка на лекаря се използват съвременни невроизобразяващи методи – рентгенова компютърна томография, магнитно резонансна томография, а в рехабилитационния план се включват физиотерапия, балнеотерапия и мануална терапия 2-3 пъти годишно.