Тел: 0888471577
Работно време: 15:30ч - 18:30ч

Произход и лечение на болките в гръбнака

Произход и лечение на болките в гръбнака

Произход и лечение на болките в гръбнака

Публикувано от Д-р Каразапрянов на 06.03.2016, Мануална медицина

Широко е разпространението на вертеброгенните болкови синдроми. По масовост те се нареждат на трето място след вирусните „простудни“ заболявания и битовия травматизъм. Засягат се всички възрасти, но най-чести са при хората от 30 до 50 години. Напоследък се забелязва, че доста студенти и ученици страдат от болки в шията, кръста и гърба, което се дължи на грешки в двигателния режим или тотална липса на грижи за гръбнака. В медийното пространство, а и в лекарските среди съществува значителен хаос в наименованията на тези болкови прояви. Нека разгледаме някои латински наименования на различните зони на гръбнака, за да разтълкуваме значението на някои от популярните диагнози:

 • Vertebra – прешлен. А от там – вертеброгенна болка (болка, произхождаща от прешлените).
 • Cervix – шия. А от там – цервикална болка (болка в шията).
 • Thorax – гръден кош. От там – торакална болка (болка в гръдния отдел).
 • Dorsum – гръб. От там – дорзалгия (болка в гърба).
 • Lumbos – пояс. От там лумбалгия или лумбаго – болки в поясната област (по-популярно като „болки в кръста“).
 • Ischium – седалище; Nervus ischiadicus – седалищен нерв. От там – ischias – болки по хода на седалищния нерв - от кръста надолу по крака, понякога достигайки до стъпалото.
 • Radix – корен. От там – радикулит – възпаление на нервно коренче (или няколко) на гръбначномозъчен нерв.
 • Plexus – сплетение на нерви (произхождащи от гръбначния мозък). От там – плексит – възпаление на нервно сплетение (шийно, мишнично или поясно-кръстцово). Това е много рядко срещано състояние.
 • Sacrum – кръстец. 5 сраснали се прешлена, намиращи се под последния подвижен прешлен на гръбначния стълб (L5). От там – лумбосакрален радикулит (възпаление на нервни коренчета в поясно-кръстцовата област).
 • Остеохондроза - дегенеративен процес в костта и хрущяла. 
 • Дископатия - болест на диска. Дискът заема пространството между два прешлена и служи за "амортисьор".
 • Спондилоза - дегенеративен процес в прешлените, проявен с деформации.
Важно е да обърнем внимание на тези отдавна популярни анатомични термини и диагнози, които често всяват ужас и паника у пациентите с болки. Само добре информираният пациент може да направи разумен избор за правилното си лечение.

Какво най-често се случва при остро настъпили болки по гръбнака?

Пациентът се обръща към личния си лекар, който започва медикаментозно лечение. Използват се най-често обезболяващи, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, витамини от група В, мускулни релаксанти. Понякога този подход е успешен, но често пъти въпреки правилното според съвременната медицина лечение, излекуването не се случва и тогава личният лекар праща пациента на специалист, най-често – невролог. Понякога пациентите се насочват към ортопед или физиотерапевт. Медикаментозното лечение често се повтаря, в някои случаи и в болнична обстановка. А ако и физиотерапията не помогне, съветите по-нататък са за балнеотерапия (Павел баня, Велинград, Стрелча, Поморие и др.). Вече са минали няколко месеца от началото на симптомите. На пациентите без подобрение или с частично повлияване на болката се препоръчва с предварително направените изследвания (рентген, компютърна томография и електромиография), да се консултират със специалист-неврохирург и евентуално оперативно отстраняване на дискова херния, ако тя е доказана.

От всичко изброено до тук е важно да се отбележи, че значителен брой пациенти достигат до тази фаза на диагностично-лечебния процес, а има и такива, при които и оперативните методики са напълно или частично неефективни.

Пациентите трябва да знаят, че измежду многото причини за болките в гърба, кръста и крайниците, две са особено чести – ставната дисфункция на междупрешленните стави и дисковите хернии. Компетентният лекар трябва да подозира и доста други причини – захарен диабет, спонтанни фрактури на прешлените, тумори, възпалителни заболявания, туберкулоза и др.

Ставни дисфункции

Огромният процент от вертеброгенните болки се дължат на ставна дисфункция (сублуксация, „разместване“) на междупрешленните ставички и ставите между ребрата и гръбначния стълб в различни области на гръбнака, често пъти в няколко участъка на различно ниво. Тъй като въпросните ставни повърхности са отлично „тапицирани“ с нервни рецептори за болка, веднага болковото дразнене предизвиква рефлекс в мускулите около увредената става. Те се втвърдяват, за да обездвижат съответния сегмент, като това нарушава нормалната функция на гръбнака на увреденото ниво и се получава порочен кръг. Болният освен болка усеща и скованост, а самата болка от различните пациенти се възприема различно. Понякога тази ставна дисфункция се появява незабележимо, като болката се отключва от някакъв друг дразнител – настинка, стоене на течение, обдухване със студен въздух (например от климатик). Някои понасят болката стоически, а при други може да се стигне до панически атаки или депресии.

Дискови хернии

Другата основна причина за болките в шията, гърба и кръста и крайниците са дисковите протрузии и хернии. След масовото диагностично използване на МРТ (магнитно-резонансна томография) се доказа, че междупрешленните дискове също стареят и с годините се обезводняват. Водното съдържание на ядрото на диска прогресивно намалява за няколко десетилетия и от 90% спада на около 60%. В междупрешленния диск глюкозаминогликаните се заместват от колаген и еластин. Дехидратираният диск изтънява, втвърдява се и става по-слаб. Снижаването на дисковите пространства води до деформация на междупрешленните стави, а предварителното им разместване, особено в по-млада възраст, води до рефлекторни промени, които допълнително увреждат дисковете и всичко това на фона на земната гравитация най-накрая финализира в появата на дискови хернии. Дисковата херния най-общо представлява разкъсване на обвивката на диска, при което част от ядрото излиза навън (подобно на паста за зъби от тубичка) и започва да притиска съответното нервно коренче. Симптомите са силни болки в шията, гърба, кръста (в зависимост от мястото) и крайниците, мускулни спазми, често деформиращи цялото тяло, затруднена или невъзможна походка, парези и парализи на горни или долни крайници. Всички тези симптоми невинаги са напълно разгърнати – може да има болка в кръста, без болка в крака. Често пъти болката в кръста изчезва, а остава за дълго болка в крака, придружена от изтръпване. Заболяването може да започне само с болка в крака по хода на седалищния нерв – т.нар. „ишиас“. Подобни са симптомите, засягащи шийния гръбнак и горните крайници.

Спешни индикации за неврохирургична оперативна интервенция са нетърпими болки, неповлияващи се от консервативна терапия или остро настъпил дисков пролапс с тежък двигателен дефицит (парализи) в горни или долни крайници и нарушения във функцията на тазовите резервоари (пикочен мехур и дебело черво), които се проявяват с незадръжка на урина и изпражнения.

Къде е мястото на мануалната медицина? Навсякъде, освен в случаите, които са обект на спешна операция.

Ролята на невролога-мануален терапевт е много отговорна. Често пъти той е търсен, когато медикаментозното лечение се е проточило няколко седмици или месеци и болките са станали хронични. Най-благоприятни са случаите при хора, които често ползват услугите на мануалния терапевт и той добре познава клиничната картина, а и самият пациент има особено доверие към лекаря. Въпреки това, всеки клиничен случай трябва да бъде добре преценен чрез разпит и преглед на болния. Лекарското изкуство включва прецизна оценка – дали се касае за ставна дисфункция, дискова херния, протрузия или за всичко изброено. Диагностицира се дали се касае за коренчев или псевдокоренчев синдром. При установяване на ставна дисфункция на междупрешленните стави, веднага може да се пристъпи към всички похвати на мануалната медицина – релаксация, мобилизация и манипулация.

По-бавно е възстановяването при дисковите хернии в зависимост от тежестта на клиничната картина. При тежките случаи пациентът трябва да се лекува стационарно – в болнично отделение по неврология. Осигуряват се лекарства и пълен покой. При пациентите, които най-често имат силни болки в кръста и/или долните крайници, често са налице рефлекторно получени прояви на ставна дисфункция в отдалечени от увредата области – ставите между тилната кост и 1-ви шиен прешлен, шийно-гръдния отдел и гръдно-поясния отдел. На нивото на дисковите хернии може да се прилагат т.нар. тракции – разтягане, което се извършва в легнало положение. Тракциите са напълно безопасни и могат да се прилагат ежедневно. С напредването на възстановителния процес, на фона на правилно подбрана медикаментозна терапия и намаляване на болката е необходимо да се отстранят ставните дисфункции на нивото на гръбначномозъчния сегмент, в който се намира и хернията. Никога не трябва да се „гадае“ предварително и да се предсказва евентуалния резултат от една или повече манипулации. Честите благоприятни изходи от ситуацията свидетелстват, че в тази фаза на заболяването преобладават ставните дисфункции и псевдокоренчевият синдром, а не дисковата херния. Ако резултатите не са удовлетворителни, то тогава доминира механичната компресия от пролабиралия диск. В тези случаи особено ефективни са тракциите (разтягане) на гръбначния стълб – ежедневно или дори два пъти дневно, ако пациентът и лекарят са сигурни, че възстановяването върви безупречно. В редки случаи, когато нито един от изброените методи не дава задоволителен резултат в продължение на няколко седмици или месеца, операцията остава като единствена възможност.

Всичко изброено до тук показва, че лечебно-възстановителният процес е нещо много индивидуално, в зависимост от възрастта, теглото, общото телесно и психично състояние на пациентите. Мануалната медицина не бива да се оставя в ръцете на случайни хора с немедицинско или никакво образование, а да се практикува от лекари-специалисти по неврология, ортопедия и физиотерапия, успешно положили изпит по мануална медицина в Медицински университет. Манипулациите от страна на чекръкчии, народни лечители и масажисти при наличие на дискова херния, могат да доведат до сериозни, а понякога и необратими усложнения. Най-голяма е отговорността на колегите невролози, защото в неврологичните отделения постъпват за лечение най-сложните и тежки клинични случаи.


И за финал – лечението на болковите синдроми в шията, гърба, кръста и крайниците е успешно, когато се ползва комбинирания подход към болния – медикаменти, мануална медицина, лазерна терапия, активна лечебна гимнастика, когато състоянието на болния позволява. Тези мероприятия имат за цел да възстановят функцията на гръбначния стълб - опорна и двигателна. Особено важна е връзката лекар – пациент. Пациентът трябва да бъде добре информиран за това какво се случва с него. Как хроничната, неволна, непреднамерена дехидратация участва в увреждането на междупрешленните дискове и стави. Какво може да се направи. Да се прецени комбинирането на различните лечебни въздействия и какво се очаква от тях. Какви са сроковете за възстановяване. Каква профилактика е нужна след излекуването. И може би най-важното е пациентът да усети, че доста неща са възможни в лечението, защото човешките възстановителни сили са огромни и самият пациент ежедневно трябва да полага минимални усилия, за да получи своето добро здраве и самочувствие.